zondag 27 januari 2008

Weer helemaal terug

De vijf dagen in Luxemburg waren heel gezellig. Dat is toch altijd maar afwachten als je met mensen op pad gaat die je niet zo heel goed kent.


Onze gastheer Hubert Marx heeft ons uitgelegd hoe het schoolsysteem in elkaar zit. Het verschilt niet zoveel van het onze, maar een paar zaken zijn echt anders. Zo hebben de scholen daar geen directeur. Er is wel een democratisch gekozen vertegenwoordiger, maar die houdt zich meer bezig met administratieve zaken. De inspecteur komt wel veel vaker in de school en denkt actief mee. De burgemeester is mede verantwoordelijk voor het beleid in de scholen. Als je als ouder een klacht hebt kun je naar de burgemeester schrijven.
De kinderen leren thuis en in groep 1 en 2 Luxemburgs, vanaf groep 3 leren ze lezen en schrijven in het Duits. Vanaf groep 6 komt daar Frans bij. Er is een grote groep Portugese immigranten met daarnaast nog wat andere nationaliteiten. In burgeren is daar dus een stuk lastiger met 3 talen die je moet leren.
Ook voor kinderen met leerproblemen is dit een probleem. Zij kunnen het tempo van de groep vaak niet bijhouden. Op het ogenblik probeert men deze kinderen met extra ondersteuning en opvangklasjes binnen de school op te vangen met een eigen leerprogramma.
Één van de scholen die we bezocht hebben had een school voor zeer moeilijk lerende kinderen tegen het gebouw aanstaan. Tijdens de toneellessen, sport en muziek werden deze kinderen bij de activiteiten betrokken. Er was ook een zwembad en een sporthal aan dit complex verbonden.
Er werd voor ons een toneelstuk opgevoerd.
Je kunt merken dat er behoorlijk geïnvesteerd wordt in het onderwijs. In het basisonderwijs hebben ze groepen van 15 tot 18 leerlingen en daarbij heeft men op 2 groepen 3 leerkrachten. Dan ben je natuurlijk eerder instaat uitvallers op te vangen en extra aandacht te geven.

We waren er erg welkom en werden in Echternach zelfs ontvangen door de burgemeester en de inspecteur.

Ook daar heb ik weer gezien dat onderwijs mensen werk is van mensen die het beste voor hebben met hun leerlingen en samen op zoek zijn naar manieren dit zo goed mogelijk te doen.

9 opmerkingen:

solopoesie zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Nannyke zei

Fijn te lezen dat je een aangename studiereis achter de rug hebt
en welkom thuis

Jolanda zei

Wat een leuke foto's Marja!
Leuk verslag! En heel erg leerzaam volgens mij

Janny zei

wat eem mooie foto's heb je gemaakt Marja!
en zo te lezen heb je er wel wat van opgestoken, ze zouden hier in Nederland ook eens wat meer moeten investeren in het onderwijs!

marja zei

vast een hele leerzame week geweest marja.
lijkt me ook wel heel leerzaam om te zien hoe het ergens anders er aan toe gaat.

mooie foto's heb je ook gemaakt marja ga je misschien deze nog scrapppen?

Diana zei

mooie foto's Marja, ik ben er heel lang geleden als kind ook ooit eens geweest !! blij te lezen dat jullie het zo leuk hebben gehad !!

Jeanet zei

Leuk dat het zo geslaagd was Marja en prachtigee foto's !! Om te scrappen ?!

sandra_w zei

Prachtige foto's, Marja!! Leuk dat jullie het zo gezellig hebben gehad!

Anoniem zei

Och wat een school, en wat een wijze van lesgeven...toch zo anders. Mooi om te zien he Marja en van zó dichtbij.

Ga gauw verder kijken bij je, geweldig blog heb je toch ;o)

Warme groetjes van anita (01)